Friday, May 29, 2009

SECCO- Treasures of Wasteland

Secco, atık malzemelerden, çok çeşitli ürünler tasarlayan bir tasarım ekibi. Klavye tuşlarından yüzük, anahtarlık, magnet; traktör ve bisiklet lastiklerinden çanta; kullanılmış plaklardan bilezik, kitap arası, duvar saati ve çanak tasarlıyorlar. Çok farklı atıkları çok farklı amaçta kullanılan objelere dönüştürüyorlar.
Dağ gibi biriken çöpleri gördüklerinde bu konuda bir adım atmak istemişler ve Secco’yu başlatmışlar. Günümüz toplumunda oynadıkları oyunu, sustainable lifestyle- sürdürülebilir yaşam tarzı- olarak adlandırıyorlar ve yaptıkları bu ciddi işin çok eğlenceli olduğunu söylüyorlar.

Ekip, tasarımcı, üretici, atık toplayıcı gibi farklı kimliklerdeki kişilerden oluşuyor.
Tüm atık ürünlerden dönüşen enteresan tasarımlara http://www.seccoshop.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Monday, May 25, 2009

E-ÇÖP YA DA E-WASTE

Günümüz teknolojisi hepimizin hayatını kolaylaştırmakta, zamandan kazanç sağlamaktadır. Günlük hayatımızda olmazsa olmaz cep telefonlarımız, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarımız, televizyonumuz, DVD oynacımız, mp3 çalarlarımız, iş yerinde, evde ya da okulda kullandığımız fotokopi makinaları, fakslar, sabit telefonlar ve tüm bu elektrikli cihazların kabloları, bozulduklarında, yeni modelleri alınıp kenara atıldıklarında ya da kullanılmadıklarında evlerde, depolarda, çöplerde birikmektedirler. Bize bu kadar keyif veren ve kolaylık sağlayan elektronik aletlere bir de dünyamız açısından bakacak olursak çok ciddi rakamlarla yüzleşmekteyiz.

BM Çevre Programı Direktörü Achim Steiner, elektronik çöpün son yıllarda hızla artarak yılda 50 milyon ton’a ulaştığını ve bunun çoğunluğunun Afrika ülkelerinde depo edildiği uyarısı yapmıştır.

Elektronik çöplerin uygun şekilde atılmaması veya saklanmaması zararlı kimyasalların ve ağır metallerin doğaya karışmasına neden olmaktadır. Kurşun, arsenik, selenyum, kadmiyum, krom, kobalt ve cıva gibi kimyasallar fakir ülkelerdeki insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır.
E-çöp olarak da geçen elektronik atıklar, genellikle yakılmakta, ancak yakım işlemi, doğaya; suya, toprağa, havaya ve insan sağlığına zarar veren tehlikeli kimyasalların açığa çıkmasına neden olmaktadır.

Sadece evimizdeki organik çöpleri, kağıt, metal, plastik ve camı ayırmak ve geri dönüştürmek yeterli olmamaktadır. Hergün kullandığımız CD’leri ve elektronik aletleri, cihazların en ufak parçalarını dahi geri dönüştürmek ve doğaya zarar vermelerini engelemek mümkündür.

Bu alanda 1999’da Almanya’da kurulan ve 2003 senesinde Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlayan EXITCOM firması, atık elektrikli ve elektronik ekipmanların (WEEE) geri dönüşümü konusunda hizmet vermektedir. Daha detaylı bilgi için lütfen websayfalarını (http://www.exitcom.de/tr) inceleyiniz.

ÇEVRE VE DENİZ DOSTU TURMEPA TEMİZLİK ÜRÜNLERİ

DenizTemiz Derneği TURMEPA (Turkish Marine Environment Protection Assosiation) denizlerimizi ve çevremizi koruma çalışmalarına ek olarak küresel ısınma ve kuraklık sorunlarına ülkemizde dikkat çekmektedir. Bu amaçla, çevre dostu TURMEPA temizlik ürünlerini piyasa sunmuşlardır.


Hayatımız için çok önemli ve en kısıtlı kaynaklarımızdan biri olan sudan tasarruf edilmesi, aynı zamanda denizlerin korunması ve çevrenin kirletilmemesi ilkesinden yola çıkarak doğal hammaddelerden elde edilen, suda biyolojik çözünürlüğü olan, doğada biyolojik birikme yapmayan, ayarlı köpüğü sayesinde kolay durulama sağlayarak su tasarrufuna imkan veren ve ambalajları geri dönüşümlü ürünler hazırlamışlar. Üstelik TURMEPA temizlik ürünlerinin kokusu uzun süre kalıcı ve çok güzel.

Çevre dostu TURMEPA temizlik ürünlerini; Marinalar, Opet Bayileri, Migros, Tansaş, Makro, Koçtaş, Metro ve West Marine’den temin edebilirsiniz. Bu seçiminizle, ülkemiz deniz ve kıyılarının korunmasına, yaşanabilir bir çevreye sahip olma yolunda yaptıkları çalışmalara destek olabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için: http://www.turmepa.org.tr/

Plastic bags consumed this year: